top of page

WAAROM HEBBEN WE WATER NODIG?

"Alles is ontstaan uit het water, alles is bewaard gebleven door het water." Goethe


Water heeft functies in ons lichaam die door geen enkele andere drank overgenomen kunnen worden. Goed, licht water dringt door in elke lichaamscel en beinvloedt alle functies en eigenschappen van het lichaam, zoals lichaamsstructuur, metabolisme, spijsvertering, cardiovasculaire functie en nog veel meer. Maar water is ook verantwoordelijk voor ons bewustzijn en maakt onze gedachten, gevoelens en stemmingen mogelijk. Water is de drager van alle fysieke en mentale informatie. Elk proces in het lichaam is afhankelijk van de aanwezigheid van water, omdat alleen water de ideale eigenschappen heeft voor de meest uiteenlopende behoeften van het lichaam. Het is verbazend hoe groot het vermogensspectrum van water is.

warum-brauchen-wir-wasser.jpg

Water als oplosser
 

Alle lichaamsvloeistoffen bestaan voornamelijk uit water. Ze bevatten zowel voedingsstoffen als afvalstoffen, stoffen die overblijven tijdens stofwisselingsprocessen. Ze worden afgevoerd via de "waterweg".

 

Water is een vervoermiddel

Als bloed of lymfevocht vervoert water verschillende stoffen en cellen van de ene plaats in het lichaam naar de andere of zelfs uit het lichaam.

 

Water is een koelmiddel

Water geleidt de warmte beter dan lucht. Als de lichaamstemperatuur te hoog is door inspanning of ziekte, gebruikt het lichaam zijn waterkoelsysteem. Bij het zweten wordt water uitgescheiden via de huidporiën en zorgt voor een snelle warmteafvoer.

 

Water is een reactiepartner

In elke lichaamscel vinden voortdurend chemische reacties plaats waarbij water betrokken is of waarbij water die mogelijk maakt.

 

Water is een bouwmateriaal

Naast mineralen, waaruit bijvoorbeeld botten en tanden voornamelijk bestaan, en eiwitten, het belangrijkste bestanddeel van de spieren, is water het belangrijkste bestanddeel van het lichaam.

HEB JE NIET GENOEG GEDRONKEN?

Ons lichaam heeft een zeer nauwkeurig "oog" op het watergehalte van het lichaam. Het waterpeil wordt zeer nauwkeurig gecontroleerd en constant gehouden. Als vochtverlies wordt vastgesteld, wordt vocht uit het bloed en weefsel gehaald. Het gevolg is dat het bloed langzamer stroomt en de uitscheidingsfuncties van het lichaam worden beperkt. Tegelijkertijd wordt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercellen verminderd. Dit betekent dat essentiële lichaamsfuncties "op een laag pitje werken".

Al na 2 tot 4 dagen zonder watertoevoer ontstaan misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, hoofdpijn, storingen in de bloedsomloop, braken en spierkrampen. Je zou denken dat dit alleen kan gebeuren als je door de woestijn wandelt. Het is echter een feit dat veel mensen geen dorst registreren en dat veel symptomen zijn terug te voeren op watergebrek.

Enkele concrete tips over hoe het lichaam reageert op waterverlies:

  • meer dan 0,5 % van ons lichaamsgewicht (0,3 - 0,4 l) veroorzaakt dorst.

  • Een verlies van slechts 2% van ons lichaamswater, bijvoorbeeld door zweten of diarree, vermindert al onze lichamelijke en geestelijke prestaties.

  • Een daling van 3 % leidt tot een daling van de speeksel- en urineproductie, de mond wordt droog en er kan verstopping optreden.

  • Een verlies van ongeveer 5% leidt tot een versnelde polsslag en een stijging van de lichaamstemperatuur.

  • Een waterverlies van 10% leidt tot verwarring.

  • Een watertekort van meer dan 20% leidt onvermijdelijk tot de dood door nier- en bloedsomloopfalen.

IN HET BELANG VAN HET LICHAAM

Steeds meer mensen erkennen de waarde, de voordelen en het plezier van echt goed natuurlijk drinkwater. Onze klanten geven bijna unaniem aan dat hun lichaam weer duidelijke dorstsignalen geeft en zo bijdraagt aan het in evenwicht houden van hun waterhuishouding. Ontdek hier hoe we van uw leidingwater echt goed drinkwater en waardevol voedsel kunnen maken. 

bottom of page